Румен Радев и други лидери посетиха опожарените села: "Време е за действия"

Кирил Петков и акад. Николай Денков прелетяха с малък самолет над село Воден

20.07.2024 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. Пожарът в село Воден вече е локализиран.

Днес районът на Болярово посети и президентът Румен Радев, за да се запознае със ситуацията там. В района все още активният пожар нанесе материални щети и остави жители на две села без дом.

"Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана, напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите. В момента все още е време за действия. Има време за доклади и за анализи, но оценката я дават хората", заяви държавният глава.

ДПС дари фургони

Ситуацията е изключително тежка. Това заяви кметът на община Болярово Христо Христов.

Групата депутати от ДПС, начело с председателя на партията Делян Пеевски, дариха два жилищни контейнера за пострадали от пожарите в тополовградското село Воден.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и бившият премиер акад. Николай Денков пък прелетяха с малък самолет над село Воден. Петков сподели кадри от полета във Facebook профила си. Двамата с пилота на самолета обсъдили как само с 8 малки самолета, оборудвани с термокамери, може да се направи въздушен мониторинг на цяла България за ранно засичане на пожари.

Битката с огъня продължава

Пожари продължават да бушуват и в други райони на страната. Създадена е организация за овладяване на пожара на Беклемето. Днес се очаква помощ от български пожарникари, които се завръщат от Гърция, както и от 40 военнослужещи с техника от Министерството на отбраната.

Частичното бедствено положение в селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово е удължено. Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят пожарникари, горски служители и доброволци.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС