fallback

Кирил Петков и Николай Денков полетяха над Воден, предложиха куп мерки

"С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна", написа съпредседателят на ПП

20.07.2024 | 09:07 Автор: Искра Ангелова

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и лидерът на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков полетяха над опожареното село Воден. В профила си във Facebook Кирил Петков написа, че огледът е от високо е бил с цел предприемането на превантивни действия срещу огнените стихии.

"Тази сутрин с акад. Денков направихме полет с малък самолет над село Воден. С пилот Андреу обсъдихме как само с 8 малки самолета, оборудвани с термо камери, може да се направи въздушен мониторинг на цяла България за ранно засичане на пожари. С минимален разход за държавата може да има пълен мониторинг над цялата страна за месеците юли и август и този тип трагедии с изгорелите къщи - да се предотврати. Същите термокамери могат да засичат и мигранти", написа Петков.

Той сподели, че предстои среща между него, Денков и министрите на земеделието и транспорта, на която да бъде обсъдена възможността за закупуването на необходимата техника. 

"Прелетяхме над големия язовир до село Воден, от който, ако имахме самолети, оборудвани за гасене на пожари, можеха да загребват по 6 тона вода директно от язовира. Един такъв самолет може да излее до 30 тона вода на час над засегнатите горски масиви. Това също би предотвратило неконтролирания пожар", допълва Петков.

По-късно двамата ще посетят и селото, където ще разговарят с хората за това каква помощ им е необходима за възстановяване на нанесените им щети.

Снимка: Facebook

fallback
Още от България
fallback