Удължиха частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Нови пожари бързо се разпалват

19.07.2024 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

Удължават частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в този район е локализиран, но продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци. От вчера са потушени огнищата към карловското село Пролом и брезовското село Сърнегор, но се вземат превантивни мерки и се наблюдават тлеещи места, за да не се възпламенят наново. 

След като изпепели Воден, огнената стихия нанесе щети и на друго село в района на община Болярово - Крайново. Там са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани. Помощ за гасенето е дошла и от турска територия.

"В Кранево, Воден и Шарково работим на три фронта от вчерашния ден. Широко са се разпрострели пожарите", уточни вътрешният министър Калин Сотянов.

Сигналите за нововъзникнали огнища не спират. Стоянов обясни, че получава сигнали на всеки 20 минути. 

След 4 дневна непрестанна битка с огъня, пожарът край село Отец Паисиево е потушен, но в района на Пловдив избухна друго огнище. Най-вероятно мълния е подпалила билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във висока и трудно достъпна местност, където ще е необходима помощта на хеликоптер. 

Потушен е  и друг пожар - този, започнал в четвъртък следобед, близо до пазарджишкото село Априлци.

Продължава гасенето на пожара в иглолистна гора при кюстендилското село Ваксево, който се разпространи в посока на селата Тишаново и Фролош. Засегнати са около 250 декара гора. Огънят е бил локализиран. За да се предотврати разрастване, през нощта е имало дежурни екипи.

Вижте повече в репортажа.