Димитър Главчев: От началото на пожарите не сме спирали да работим

Взехме мярка по посока на обезщетяването на хората от огнената стихия, съобщи служебният премиер

19.07.2024 | 17:41 Редактор: Вяра Димова

Служебният премиер Димитър Главчев даде брифинг след Съвета по сигурността към Министерския съвет, свикан във връзка със ситуацията с пожарите в страната.

"Не сме спирали да работим от началото на стихията, активната комуникация между правителството и Народното събрание ще продължи", увери Главчев, като добави, че на днешната му покана за участие в заседанието са се отзовали и представители на президентската институция.

Премиерът Главчев изтъкна, че по отношение на пострадалите от пожарите се цели максимално съкращаване на сроковете, така че хората, които имат право по закон, да получат обезщетенията си възможно най-бързо. Министерството на финансите вече разработва Програма за компенсиране на пострадалите от пожарите с няколко различни източници на финансиране, основно чрез преструктуриране на разходи от централния бюджет, а също по линия на Агенцията за социално подпомагане.

Земеделските стопани могат да бъдат подпомагани за засегнати площи и погинали животни. В програмата ще бъде предвидена и подкрепа за хората, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашните си животни заради пожара. Щети ще бъдат възстановявани и чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, за което е необходимо местните власти да заявят нуждите си, отбеляза вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов изтъкна, че към момента два хеликоптера на Военновъздушните ни сили работят непрекъснато в засегнатите от пожарите райони. В спешен порядък ще се разгледат възможностите за дооборудване на още два хеликоптера с "водни джобове“, така че страната ни да увеличи способностите си за борба с огнената стихия още през настоящото лято. За целта ще се необходими около 250 000 лева.

Българският Червен Кръст започва кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите. Дарения могат да се правят с SMS на стойност един лев на кратък номер 1446 към всички мобилни оператори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
ELENA90
преди 29 минути
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com Сигнализирай за неуместен коментар