fallback

Кирил Петков: Проблемът с пожарите не е финансов, липсва организация

"Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите", каза съпредседателят на ПП-ДБ

19.07.2024 | 11:15 Автор: Искра Ангелова

Основната причина за ситуацията с пожарите е липсата на организация. Това мнение изрази съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков на влизане в парламента.

Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. "Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите. Това, което направихме, е че проверихме защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов", добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

"Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация. Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", коментира той.

Петков добави, че пари в бюджета има.

"Това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", поясни Петков, цитиран от БТА. По думите му някои от машините, които са на терен, са отпреди 40 години.

Борислав Гуцанов също коментира темата с пожарите: "Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback