Засипаха МВР с критики заради луксозните БМВ-та вместо нови пожарни

Калин Стоянов отговори на атаките

19.07.2024 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева

Жителите на горящите населени места масово се оплакват, че противопожарните екипи не стигат и пожарните не смогват. Още от първите дни на тежката пожарна обстановка започнаха коментари, че МВР е трябвало да купи техника за пожарникарите, а не БМВ-та за полицаите. 

"Защо коментираме само БМВ-тата? Предполагам, че ако в утрешния ден станат катастрофи, ще кажете "защо нямате автомобили", коментира служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

Той допълни, че всяко лято ситуацията с пожарите става все по-зле.

"Около 70% от 800-те противопожарни автомобила са закупени последните 7-8 години, има множество процедури, които са в ход", добави Стоянов.

Упрек за покупката на колите за полицаите дойде и от Божидар Божанов от ПП-ДБ, в контекста на поисканата в НС оставка на Калин Стоянов заради пожарната обстановка.

В началото на юни 2024 г.  вътрешният министър връчи ключовете на 86 автомобила БМВ за нуждите на "Пътна полиция". Общата поръчка е за 462 моторни превозни средства, които са по обществена поръчка със средства от Фонд "Пътна безопасност". От тях 35 са високоскоростни, 200 са леки автомобили, а 227 – високопроходими.