Българска община дава по 10 000 лв. за трето дете

Мярката в Горна Оряховица е дългосрочна

19.07.2024 | 09:31 Редактор: Искра Ангелова
Подкрепата е еднократна.

По 10 000 лв. могат да получат семейства от Горна Оряховица, сдобили се с трето дете. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Подкрепата е еднократна и е регламентирана в действаща наредба.

"Наистина съм радостен, това беше в плановете ми още от началото на мандата. Хората, към които подкрепата е насочена, отглеждат децата си с грижа и ги образоват, дават на обществото едни стойностни нови членове, на които разчита и икономиката ни. А обикновено такива семейства не получават от институциите дори и детски надбавки. За да имат право на помощта от 10 000 лв., родителите, които са адресно регистрирани и реално живеещи на територията на общината през последните 5 години, ще трябва да удостоверят още, че са с непрекъснат социалноосигурителен статус за предходните 60 месеца", написа кметът на Горна Оряховица Николай Рашков в профила си във Facebook.

"По отношение на двете им по-големи деца пък не трябва да са налагани социални мерки за закрила, като децата следва и редовно да посещават детска градина или училище, ако са в съответната задължителна възраст. Последните две обстоятелства ще ги установяваме по служебен път", поясни той.

Ако е отпусната помощ, но се засече несъответствие или пък в следващите две години по-големите деца на заявителя спрат да посещават редовно учебни заведения, то сумата подлежи на връщане.

Рашков подчертава, че мярката е дългосрочна.

"Важи за деца, родени или осиновени след 1 януари т.г., като заявленията трябва да се подават в рамките на три месеца. Но подчертавам, че за родените или осиновени през първото полугодие на тази година дечица, срокът за кандидатстване започва да тече от влизането в сила на Наредбата - сиреч  от този момент", пояснява градоначалникът.

Снимка: Pixabay