Калин Стоянов: На 20 минути идва сигнал за пожар в страната

Очакваме хеликоптери от Франция в борбата с пожарите

19.07.2024 | 09:08 Редактор: Деси Николова

Пожари продължават да погълват България. Служебният премиер Димитър Главчев, служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно с директора на ГДПБЗН главен комисар Александър Джартов дадоха кратък брифинг в с. Мамарчево, което се намира близо до огнения ад в село Воден.

"От вчерашния ден на територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, където пожарите са доста широко разпространени. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Има засегнати няколко къщи от селото. Къщите, които са установени към момента, са около 10, като половината от тях не са обитаеми през цялото време на годината, а другата част се обитават периодично", отбеляза Стоянов.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че няма пострадали и няма жертви.

На всеки 20 минути се получават сигнали за пожари в цялата страна, съобщи шефът на МВР.

"Днес ще работим с двата хеликоптера на Министерството на отбраната, плюс двата хеликоптера на Чехия. Получихме готовност и от страна на френските колеги, че могат да се отзоват също с два хеликоптера", каза шефът на МВР.

Стоянов подчерта, че газовата станция, която се оказа в близост до един от пожарите, е обезопасена. 

Сред причините за тежката ситуация с пожарите, шефът на МВР посочи високите температурите и силния вятър. Въпреки това, той отбеляза, че няма нужда от допълнителна помощ.

"Всяко лято става по-зле. Около 70% от техниката, с която разполага ГДПБЗН, около 800 пожарни автомобила, са закупени през последните 7-8 години. Има множество поръчки, които са и в момента в процедури', каза още Стоянов.

Вътрешният министър бе категоричен, че ситуацията е тежка, но няма нужда се правят внушения и да се всява още страх и паника.

Снимка: БГНЕС