Заповед на областния управител на Велико Търново за предпазване на къщите от пожари

Земеделските стопани нямат право да обработват пасищата

18.07.2024 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова
Хората от село Ореш отправиха призив.

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков издаде заповед, с която се забранява едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места.

В областта ежедневно огнеборците гасят по десетина тежки пожари.

"Кметствата да разорат около населеното място. Когато възникне пожар, да не може пожарът да изгори къщите на хората. Към кметството трябва да има гасаческа група от поне 10 човека, които да бъдат оборудвани с тупалки, с пръскачки", призоваха хората от свищовското село Ореш, където пожар унищожи къщи, селскостопански постройки, животни, изпепели гори и пасища.

Здравков разпореди на кметовете да осигурят по 6 метра широки просеки около населените места и гробищните паркове в частта им, граничеща с горски и полски територии, а горските стопанства да направят графици с дежурства на техни служители, за да предотвратят инциденти в масивите.

Той забрани за един месец машинното почистване на растителност около пътната инфраструктура, но задължи отговорните институции редовно да почистват районите от стъклени отпадъци и лесно запалими боклуци, пояснява БНР.

До 18 август е забранено на земеделските стопани във Великотърновско да обработват пасищата със селскостопанска техника.

Снимка: БГНЕС