За сметка на дървета: Започва ремонтът на ул. "Опълченска" в София

Жителите на района са недоволни

18.07.2024 | 19:09 Редактор: Искра Ангелова

Стартира ремонтът на централната улица "Опълченска" в София. Проектът, който беше в изчакване 12 години, предвижда реконструкцията да премине в два етапа. Първо ще бъде разширена отсечката от бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров".

Жителите на района са недоволни, защото заради изграждането на предвидените по проект бус ленти ще трябва да се отсекат много от старите дървета по улицата.

Диана Владова живее на ул. "Опълченска" и с изненада научава за планирания ремонт.

Изненадващ ремонт за жителите

"Улица "Опълченска" от много отдавна има нужда от този ремонт, но ние научихме с изненада, че всъщност се предвижда да е разширена, да бъде включена в градски ринг и за сметка на това да бъдат отрязани дърветата", коментира тя.

А това е необходимо заради изграждането на бус лента.

"Това са белите дробове на София. В крайна сметка целият този шум, цялата тази мръсотия се поглъща от тях. Това е притеснението за децата ни, не толкова за сянката, колкото това какво ще дишат те", допълни тя.

Три протеста

Това е и причината жителите в района вече няколко пъти да излизат на протест.

"Имаше три протеста досега, като на първия в неделя дойде общинският съветник Бойко Димитров. Той ни представи проекта. На вчерашния пак дойдоха съветници и отново ни представиха проекта. Ние това не го приемаме за разговор, защото те казаха: "Това е проектът, нищо няма да променяме". Очакваме промяна на проекта така, че да се промени ВиК, но да не се губи зеленината в центъра на София", коментира Вера Стаевска.

От Столичната община обещават да бъдат засадени нови дървета в района.

Ще бъдат засадени нови дървета

"Дърветата, които са пред жилищните блокове, една част от тях ще бъдат изсечени, но на тяхно място ще бъдат засадени нови. Също така ще бъдат засадени и нови компенсаторни дървета в територията на целия район", увери зам.-кметът по финанси Иван Василев.

От Института за пътна безопасност също не подкрепят проекта в този вид.

"Това, че нещо е обсъдено 2012 година, не означава, че и към 2012 година е било адекватно като взета мярка и предложение. Експертите продължаваме да сме недоволни, че Столичната община не дава адекватна информация", възмути се Георги Гълъбов от Института.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС