fallback

"Никой не заслужава да види къщата си така": Потушиха горящото село Отец Паисиево

Преценява се от какво се нуждаят местните жители

18.07.2024 | 18:53 Автор: Искра Ангелова

След няколко дни битка с огъня в Отец Паисиево пожарът е локализиран. Това съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. Няма нови огнища, но продължава да се наблюдава обстановката.

Ваня благодари на Господ и на пожарникарите, доброволци и всички, включили се в гасенето на пожара във вилната зона на Отец Паисиево. Нейната къща като по чудо оцелява след опустошителния пожар.

"Къщата е близо, нямаме поражение, обаче гледката е грозна, това е трагедия. Не трябваше изобщо да се случва, никой не заслужава да си вижда къщата така. Има някакъв умисъл в тези палежи", сподели тя.

Борба с огъня ден пореден

Трети ден хората продължават да се страхуват, че ако огънят се разрасне отново, домовете им ще бъдат изпепелени.

"Примиряваме се, какво да направим", каза Йосиф Йосифов.

А стотици доброволци, пожарникари и военни продължават борбата с пламъците.

Оценка на щетите

"В момента извършваме оценка на нуждите на хората, за да знаем с какво можем да допринесем", поясни Николета Георгиева.

Министър-председателя Димитър Главчев и вътрешния министър Калин Стоянов също дойдох на място, за да се запознаят с огнената ситуация в района.

"Големи горещини и възникват нови огнища на пожари, но хората, които са на терен, проявяват героизъм. За всички ще бъде осигурена помощ. Призовавам политиците да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място да видят за какво става въпрос", апелира Главчев.

За щастие, без жертви и пострадали

"Тук работим с двата чешки хеликоптера, на територията на Ямболско работим с хеликоптера на военните, както и с турски хеликоптер. Фактът, че нямаме жертви и пострадали, говори за това, че е била адекватна реакцията на всички на терен", подчерта министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Това, с което можем да помогнем, са машини, багери, водоноски. Основните щети са върху животновъдите заради изгорелите пасища. При нас на нивите е малко по-безопасно. Все пак има изгорели неща след жътва", коментира представителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

fallback
Още от България
fallback