Земноводни, влечуги, бозайници изгоряха в Сакар, гората ще се възстановява 90 г.

Изпепелени са повече от 110 хиляди дка

18.07.2024 | 17:48 Редактор: Искра Ангелова
Някои животни бяха спасени от унищожение.

Пожарът в Сакар, продължил няколко дни, унищожи повече от 110 хиляди дка, четвърт от които - горски фонд. Сред засегнатите видове са земноводни, влечуги, бозайници и насекоми.

За да се върне към естествените процеси, на природата ще са ѝ нужни 5 години. Едва след това ще започне появата на пионерните видове. Ако се изчака естественият ход, гора можем да видим след 80-90 години. И до 50-60, ако човек подпомогне процесите. Това каза Рашид Рашид от Асоциация "Наука за природата".

"Първо трябва да се възстанови гората и след това животните сами ще се върнат, за да използват тези територии отново", обясни Рашид Рашид, цитиран от БНР.

През последните 3 години по проекти на Асоциацията 15 военни бункера в свиленградско бяха превърнати в убежища за прилепи и те ги спасиха от унищожение.

Бяха изградени чешми, 29 микроводоема за размножаване на земноводни и влечуги и 6 противопожарни депа с дронове и защитни облекла, които активно са използвани от доброволците на община Свиленград при гасенето на изпепеляващите пожари в района това лято.

Съоръженията не са засегнати.

Снимка: БГНЕС