fallback

Димитър Главчев: Цинично е да политизират пожарите

Премиерът подчерта, че се действа адекватно при толкова много огнища в страната

18.07.2024 | 14:30 Автор: Елеонора Танева

Хората, които са на терен, проявяват героизъм – пожарникари, военнослужещи, доброволци полагат усилия да бъдат ограничени пожарите максимално бързо. При толкова много огнища навсякъде се действа адекватно. Най-важното е, че няма човешки жертви. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев в село Отец Паисиево, намиращо се в един от най-сериозно засегнатите от пожарите райони.

Премиерът посочи, че създаденият от него оперативен щаб работи денонощно и институциите са в пълна координация.

Главчев призова бедствието да не се политизира

Той определи това като цинично на фона на усилията, които се полагат.

"Призовавам политиците – ако искат да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място да видят за какво става въпрос“, заяви Главчев.

Той беше категоричен, че в трудни моменти е важно обществото ни да не бъде разединявано чрез политически нападки. Главчев изтъкна, че именно село Отец Паисиево, откъдето е част от рода на Васил Левски, е знаково място, от което може да бъде отправен силен призив за единство в настоящото предизвикателство.

"България има нужда от силите от всеки един от нас, важно е да се обединяваме, а не да се разделяме", категоричен беше министър-председателят. Премиерът посочи още, че в страната се работи с техниката, която е била закупена досега.

"Не мисля, че служебното правителство може да бъде обвинявано за разполагаемата техника. Нека не забравяме, че бяхме избрани, за да проведем честни и прозрачни избори, а се справяме с доста по-различни неща", изтъкна Главчев.

Екипи на Агенцията за социално подпомагане се задействаха

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов също пристигна в село Отец Паисиево. Хората, които са пострадали при пожарите, ще могат веднага да подадат молбите си за първоначална помощ, чийто максимален размер е 1578 лв. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало.

Пострадалите, на които е отпусната еднократната помощ, могат да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" на Министерството на труда и социалната политика. Средствата се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на техните пострадали домове.

Два хеликоптера облитат района на Отец Паисиево и Воден

Борбата с огнената стихия продължава. Към момента се ограничава периметърът на огъня. Министър-председателят Димитър Главчев специално благодари на Турция и на Чехия за изпратената навременна помощ. В отговор на журналистически въпрос министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уточни, че след като пожарите са погасени, предстои да бъде установено дали причината за възникването им е човешка небрежност.

fallback
Още от България
fallback