Огънят в Отец Паисиево държи хората в плен на страха

Главчев: Политиците да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място

18.07.2024 | 14:06 Редактор: Беатрис Младжова

Пожарът над село Отец Паисиево още не е потушен, тъй като огнеборците срещат трудност да го локализират. В гасенето се включиха още доброволци, тежка техника и помощ от други страни.

Над 30 къщи са изгорели, а техните собственици са евакуирани. Пожарът се е разпръснал из цялата планина. Трети ден хората продължават да се страхуват, че ако огънят се разрасне отново, домовете им ще бъдат изпепелени. Стотици доброволци, пожарникари и военни продължават борбата с пламъците. 

"В момента извършваме оценка на нуждите на хората, за да знаем с какво можем да допринесем", каза доброволец. 

Димитър Главчев и Калин Стоянов на място сред хората

Министър-председателят Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов също дойдоха на място, за да се запознаят с огнената ситуация в района. 

"Големи горещини и възникват нови огнища на пожари, но хората, които са на терен, проявяват героизъм. За всички ще бъде осигурена помощ. Затова тук е и социалният министър, за да може да се премине към отпускане на социални помощи, които са предвидени по закон. Призовавам политиците да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат на място да видят за какво става въпрос", заяви Главчев.

"Тук работим с двата чешки хеликоптера, на територията на Ямболско работим с хеликоптера на военните, както и с турски хеликоптер. Фактът, че нямаме жертви и пострадали, говори за това, че е била адекватна реакцията на всички на терен", коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Помощта за бедстващите

Своята готовност за помощ заявиха и от Асоциацията на зърнопроизводителите. 

"Това, с което можем да помогнем, са машини, багери, водоноски. Основните щети са върху животновъдите заради изгорелите пасища. При нас на нивите е малко по-безопасно. Все пак има изгорели неща след жътва", поясни представителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

През вчерашния ден на помощ в борбата с огъня у нас пристигнаха два хеликоптера от Чехия и 20 пожарни коли и оборудвани екипи от Турция, откъдето също се очакват два вертолета.

По 1578 лв. първоначално помощ ще получат пострадалите от пожарите в страната, заяви социалният министър.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: БГНЕС