"Изгоря селото за нищо": Жителите на Воден ридаят в изпепелените си домове

Екипът, който описва щетите констатира, че всичко е унищожено

18.07.2024 | 13:34 Редактор: Елеонора Танева

Села в пламъци, изгорели къщи, изпепелени хиляди декари гора. Най-критично остава в селата Воден и Отец Паисиево, където хора се евакуираха сами, бягайки в ужас от пламналите си домове. 

Със сълзи в пепелта - така Минка посрещна жаркия изгрев. 

"Дойде дотук, то нищо не се вижда. Моята внучка тук се беше затворила. Казах ѝ "Яне, бабо, бягай надолу!" Само един мотор на сина спасих. Другото всичко гори, всичко", разказа за преживения ужас Минка Янева. 

"Това ни беше избичката, тук банята. Тук колелета на детето бяха, там колело - няма нищо вече", каза Янчо Янев.

След ужаса от пламъците през деня, днес жителите живеят в неизвестност - къде ще отидат и как ще продължат напред. Нощта е преминала без сериозно произшествия, но в безпокойство. Хората дежурили, за да гасят периодично разпушващите се огнища.

"Снощи горяхме, днес гори в две други посоки, никой не дойде нещо да направи. Не знам дали е имало пожарна, но ние виждахме как гори. Абсолютно безхаберие. Изгоря селото за няма нищо", възмущава се местна жителка. 

Пожарът стигна до къщите, подпали дворовете - загасен е, но още тлее. Обгорените къщи са над 30. Описите на щетите започват.

От екипа, който обикаля къща по къща, съобщиха, че огънят е унищожил всичко. 15 са къщите в списъка им за днес. Тревните площи и къщите в селото са обгорени, въздухът - тежък и задимен, а жителите на Воден - уплашени. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров и оператора Юрий Петров.


1
1 rate up comment rate down comment 0
milan_773
преди 2 часа