Вторият мандат е неуспешен: Едни гледат към третия, други - към избори

От ГЕРБ-СДС видяха надежда за диалогичност, но в следващия парламент

18.07.2024 | 13:37 Редактор: Тодор Петров

Коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" обяви, че ще върне на президента празна папка за съставяне на кабинет, когато им бъде връчена. Причината са неуспешните разговори с останалите политически сили, които им отказаха подкрепа. 

След като се срещнаха с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Възрaждане", БСП и "Има такъв народ", вторите в парламента обявиха, че остават опозиция в 50-ото Народно събрание.

"Стана ясно, че няма подкрепа за нашия проект, който е декларация и мандат, и стана ясно, че няма да реализираме втория мандат", съобщи зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов.

"Благодаря на президента, че ни даде възможност. Няма да злоупотребяваме с времето, така че сме готови да върнем мандата", заяви лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков. 

От ГЕРБ-СДС видяха надежда за диалогичност, но в следващия парламент. От "Възраждане" също пресметнаха, че правителство в този парламент е невъзможно. 

"Ако президентът избере нас, няма как да се случи, защото той е натовски генерал и ще даде на някоя натовска партия, а не на нас", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От БСП призоваха за диалогичност при реализацията на третия мандат. От "Има такъв народ" също отправиха поглед към третата папка. Парламентарната група на ДПС, както и независимите народни представители отново останаха встрани от темата за сформиране на кабинет в 50-ия парламент.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR