Депутати поискаха оставката на Калин Стоянов заради пожарите

БСП и "Възраждане" настояха за извънредни средства за пострадалите семейства

18.07.2024 | 13:49 Редактор: Вяра Димова

Темата за пожарите продължи и през днешния ден в парламента. ГЕРБ-СДС поискаха извънредно заседание на бюджетна комисия.

"Да бъде изслушан министърът на финансите и да задължим МС да отделят пари за компенсация на пострадалите", настоя Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Делян Пеевски пък поиска пари за закупуване на техника.

"Да се купят хеликоптери, автомобили. Вчера служебният кабинет си беше на мястото, но няма с какво да работят. За мен положението е брутално от техническа гледна точка", каза председателят на ДПС.

"Любимият министър на Пеевски - Стоянов, има достатъчно ресурс. Кабинетът "Денков" е осигурил 169 млн. за 385 автомобила за борба с горски пожари. Никога досега цяло село в България не е горяло", изтъкна Явор Божанков от "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Възраждане" се присъединиха към призивите за оставка. "Правителството трябва да поеме отговорност, Главчев и Стоянов да си подадат оставките. Докато държавата дава пари за Украйна, нашата държава гори", заяви Костадин Костадинов.

БСП също се обяви за извънредни средства за пострадалите семейства. "Държавата трябва да се направи нещо", категоричен е Атанас Зафиров.

Междувременно приключи извънредното заседание на бюджетната комисия, на което депутатите изслушаха служебния финансов министър Людмила Петкова. По думите ѝ вариантите за финансова помощ са от Междуведомствената комисия, която разполага с резерв от 119 млн. лв.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)