Калин Стоянов: Не допуснахме човешки жертви при пожарите

Голяма част от пожара в село Воден е овладяна, съобщи министърът

18.07.2024 | 08:24 Редактор: Вяра Димова
Вътрешният министър за пожарите

Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара в селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнително трудности създаваше и вятърът. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

На терен са били близо 25 екипа на ПБЗН, хеликоптер на армията, доброволци и служители на горските стопанства. 

"Хората бяха евакуирани от нас. Имаше голяма част от жителите на населеното място, които отказаха да напуснат своите домове. Бяха принудително изведени. Анализирайки ситуацията, се обърнахме към съседите ни от Турция, които върнаха жеста, който ние направихме след земетресението", каза още Стоянов.

Приоритет са били и съседните села Шарково, Крайново и най-вече село Горска поляна, където се намира газоперносната станция "Странджа".

"Покрай станцията са изградени множество просеки. Активирахме и жандармерията с водометните машини, с които разполагаме. Още днес, съвместно с кмета на община Болярово и местния кмет, ще започне описването на щетите. Не допуснахме да има човешки жертви и пострадали хора", съобщи министърът.

През изминалото денонощието звената на ПБЗН са реагирали на общо 245 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 184 пожара.

"Действащите пожари към настоящия момент са на територията на област Пловдив - Отец Паисиево, както и на територията на област Ямбол - в община Болярово. През вчерашния ден са локализирани още няколко пожара на териториите на областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Пазарджик. Днес планираме в гасенето на пожарите да бъдат включени и два хеликоптера", уточни главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

В село Воден пожарът е засегнал 35 къщи, от които 20 са необитаеми. 

Министър Стоянов обясни, че към днешна дата ГДПБЗН разполага с около 800 противопожарни автомобила, като около 70% от тях са доставени в рамките на последните 10 години. Предстои анализ за нуждите на Главната дирекция, като ще бъде потърсена и помощ с европейски средства да бъдат осигурени летателни машини. Чрез обществени поръчки, активни към момента на различни етапи, е предвидено закупуването на различна техника, включително тежка техника, среден клас автомобили, предпазни екипи и други.