fallback

Опасно горещо време в цялата страна в четвъртък

Понижаване на температурите се очаква в петък

18.07.2024 | 06:00 Автор: Вяра Димова

Предупреждение от трета степен (червен код) за високи температури около 40°C за цялата страна в четвъртък, издаде НИМХ.

Денят ще започне с минимални температури в страната от 21 до 25 градуса, по Черноморието - до 25-26 градуса. Преди обед ще бъде слънчево. Следобед от запад ще се заоблачи, като облаците ще достигнат и до Черноморието. През нощта ще превали в района на Видин. Вятърът ще бъде слаб до умерен със скорост до 25 км/ч от североизток.

Максималните температури в страната ще са от 37 до 42 градуса, в югозападните райони - до 43-44 градуса, а по Черноморието - до 33-36 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над Черноморието преди обед ще има разкъсана облачност, ще бъде ветровито, а следобед слънчево. Максималните температури на въздуха ще бъдат до 33 - 36 градуса. Вятърът ще бъде умерен от североизток със скорост до 30 км/ч. Морската вода ще бъде с температура от 25-26  градуса по северното крайбрежие и до 26-27 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,2 метра, по южното височината на вълните ще бъде до 2,5 метра.

Над планините ще има разкъсани облаци следобед. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде умерен от североизток със скорост до 40 км/ч. Максималните температури, над 2500 метра височина, ще бъдат около 17 градуса, а на 1500 метра - около 25 градуса.

В петък от запад ще проникне по-влажен въздух и ще донесе краткотрайни валежи и понижение на температурите. В събота и в неделя в западните и северни райони ще има условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback