fallback

Андрей Гюров ще обжалва решението да бъде отстранен от БНБ

Срокът за произнасяне на Върховния административен съд е до 14 дни

17.07.2024 | 18:51 Автор: Тодор Петров

След като Българската народна банка (БНБ) отстрани Андрей Гюров, депутатите трябва да решат дали да махнат и подуправителя на банката. От "Продължаваме промяната", излъчили Гюров на поста, видяха "усилия за отстраняване на кандидат за длъжността служебен министър-председател". 

Решението за неговото отстраняване стана ясно вчера вечерта с прессъобщение до медиите от Народната банка. 

"Ще обжалвам решението на УС на БНБ. То е базирано на решение на Комисията за противодействие на корупцията, което е незаконно и неправилно. В правова държава не може административен акт да не подлежи на съдебен контрол и да служи за външна намеса, неправомерна и незаконна атака", коментира Гюров.

По процедура той ще се счита за официално отстранен, след като Народното събрание гласува предложението на Управителния съвет на БНБ. Настроенията на новината сред депутатите обаче са различни. Според ГЕРБ-СДС решението е логично след проверката на КПК. 

Гюров може да обжалва пред Върховния административен съд. Срокът за произнасяне на институцията е до 14 дни. Ако съдът отхвърли решението на БНБ, то Андрей Гюров се връща на поста. Ако ли не, парламентът ще гласува повторно. 

До произнасяне на съда и парламента Гюров няма право да изпълнява правомощията си. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback