fallback

62% от работещите българи не достигат необходимите доходи за издръжка

1/3 от наетите получават до 1000 лв. заплата

17.07.2024 | 18:56 Автор: Вяра Димова

2615 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство с дете, отчитат от КНСБ при редовния си анализ за второто тримесечие на годината. 62% от работещите в страната не достигат заплатата за издръжка, а около 1/3 от наетите получават до 1000 лева.

Красимира и Теодор Иванови са пенсионери. Цял живот работили в държавната администрация. Изчисляват колко пари трябва да получава човек, за да покрие нуждите си спокойно.

"Около 3000 лева на човек е приемливо. Не е много, но е приемливо", смята Теодор.

"Но само ако има собствено жилище и автомобил. Не и ако има кредити и обучения на деца. Тогава става страшно", категорична е Красимира.

За една година с 91 лв. е нараснал необходимият месечен доход за издръжка за тричленно семейство, а за един работещ гражданин – с 51 лв. През второто тримесечие на 2024 г. се наблюдава тенденция към успокояване на инфлационните индекси.

"Знак за овладяване на инфлацията, за далеч по-малък ръст. Някои стоки се движат с различни темпове, други са до нулата", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От Синдиката са изчислили също, че за един работещ са необходими 572 лв. за храна, което е близо 40% от месечния му доход. Спрямо работната заплата обаче, темпът на нарастване на цените е много по-висок.

"Нищо общо няма със стандарта на цените в супермаркетите и зеленчуковите тържища. Толкова е скъпо", на мнение е Красимира.

Според КНСБ цените през последните години се доближават до средните нива за ЕС.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback