В пика на горещините сме: Улиците в София опустяха, лекарските кабинети се напълниха

Медици апелират: Излизайте само по неотложни задачи

17.07.2024 | 18:47 Редактор: Деси Николова

Горещата вълна, изпепелила къщи и реколта, продължава и днес. Пикът на жегите достигна 40 и отгоре градуса, а цялата страна светна в червено за опасно време през целия ден.

Днес в цялата страна е в сила червен предупредителен код за опасно горещо време. В София улиците останаха празни през деня. Въпреки това, потърсилите лекарска помощ заради жегите нарастват.

Столичани намират всякакви начини да се предпазят

Даниел Славов доставя храна по домовете. Той е от хората, за които работата на открито е неизбежна, дори и при високи температури. "Нося шапка и карам по сянката. Това е работа няма как, трябва да се справяме по някакъв начин", каза Славов.

Горещото време прибра голяма част от хората на закрито. "Докато се прибера - сянка, трамвай, метро и направо вкъщи. Не ходя никъде. Слагам си слънцезащитен крем", споделиха жители на столицата.

Жегите са изключително опасни за здравето

През последните дни в болниците в София постъпват все повече пациенти с оплаквания заради жегите.

"Много да внимават, особено пациентите с хронични заболявания, в тези жеги. Те за младите хора са екстремни, а пациентите с хронични страдания ги понасят изключително тежко. С вода в себе си задължително всеки човек трябва да излиза в тези условия, възможно най-кратко и по неотложни задачи", каза д-р Мария Димитрова от Спешния кабинет на "Пирогов".

А много от хората, които бяха излезли по улиците въпреки горещините, потърсиха прохлада в сладоледа. За утрешния ден предупредителният код в цялата страна остава червен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR