България гори: Ужасът в село Воден е неописуем (ВИДЕО+СНИМКИ)

В гасенето на пламъците ще включат и хеликоптери

17.07.2024 | 18:32 Редактор: Вяра Димова

Огнеборци, армия и доброволци са борят с над 40 огнища в различни части на страната. За последното денонощие са потушени близо 270 пожара. Села са в пламъци, хора се евакуираха сами след като огънят ги постави в капан.

В община Болярово обстановката се усложни, след като в село Воден десетки къщи изгоряха, а хората се разбягаха в паника, за да спасят живота си. 

Сцени на хаос и паника - така изглежда днес село Воден. Уплашени хора, тичащи по улиците пред настъпващата огнена стихия. Възрастни жители напускащи домовете си, успели да вземат в ръце каквото могат. 

"Каквото можах взех, само документите", каза през сълзи местен жител.

Детски писъци, предупредителни викове, други в отчаяни опити да се свържат по телефона с близките си - всичко, което може да се обобщи с една единствена дума - страх.

Огънят, разпален от силния вятър, настъпва към селото от три страни. Единственото предупреждение за бедствие идва от селската камбана. Жителите са изненадани и принудени сами да организират евакуацията си, опитват се да изведат и домашните животни. Комуникацията с жителите на Воден се оказва невъзможна.

Десет пожарни екипа от Бургас и Ямбол подпомогнати от хеликоптер по-рано през деня се опитват да потушат огъня, обхванал землищата на съседни села. Не успяват да спрат пламъците, които достигат до Воден и унищожават повече от десет къщи. В района на селото бе обявено частично бедствено положение, а на място дойде вътрешният министър Калин Стоянов.

"Няма жертви, няма и пострадали хора. Евакуирахме цялото село Воден", уточни министърът.

Областният управител на Ямбол Николай Костадинов заяви в предаването "Директно", че жителите на село Воден са евакуирани, а в гасенето на пламъците ще включат и хеликоптери.

"Част от жителите на воден са евакуирани, защото се запалиха къщите в горната част на селото. Пожарът гори на голям фронт. Гасят се къщи в населеното място. Всяка помощ е необходима, очакваме още доброволци. За момента няма опасност за населените места около село Воден", каза Костадинов.

Страната ни ще разчита и на помощ от Турция.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.