fallback

Пригответе се за опасно горещ четвъртък с температури до 42°

В петък и събота ще има понижение на градусите

17.07.2024 | 17:41 Автор: Тодор Петров

Утре ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. В следобедните часове в Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми, в отделни райони валежите ще са интензивни с временни усилвания на вятъра, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Ще духа слаб, в Източна България – умерен, североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 37° и 42°, в София – около 37°. Атмосферното налягане е и ще се задържи близко до средното за месеца.

Времето по морето и планините

По Черноморието ще е предимно слънчево и горещо. Максималните температури ще бъдат между 32° и 36°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 33°, на 2000 метра – около 24°.

ОЧАКВАТ СЕ ВАЛЕЖИ И ГРАДУШКИ

В петък и събота ще има понижение на температурите. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна – в часовете следобед и до полунощ, а в събота срещу неделя – и след полунощ. Ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Има повишена вероятност за локални интензивни явления на повече места в Северна и Западна България, а в петък – и в отделни райони на югоизток. В Източна България вятърът ще остане до умерен, от североизток, в останалата част от страната ще бъде почти тихо. 

Максимални температури в петък – предимно между 33° и 38°, в събота – с 1-2 градуса по-ниски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR  

fallback
Още от България
fallback