fallback

Росен Желязков: ГЕРБ е "против" втория мандат, но "за" предложените закони

"Важен приоритет пред държавата е антикорупционното законодателство", категоричен бе депутатът

17.07.2024 | 17:05 Автор: Деси Николова

ГЕРБ няма да участва в мнозинство, което да подкрепи втория мандат, но ще подкрепи всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано мнозинство както с втория, така и с третия мандат. Това заяви Росен Желязков от ГЕРБ-СДС след проведената среща с ПП-ДБ относно предложената от тях декларация.

От думите на Желязков стана ясно, че декларацията ще бъде внесена в комисии, след което в пленарна зала, за да бъде гласувана.

"Предложенията са твърде нишови"

"Ние изразихме нашите съображения, че декларацията ще предприеме редакционни промени от това, което е предложено в момента, но споделяме разбирането, че важни приоритети пред държавата са антикорупционното законодателство, независимо че направените предложения са твърде ограничени и твърде нишови", смята Желязков.

Според ГЕРБ-СДС е важно да се разгледа предложения от тях закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и на една от препоръките на Съвета на ЕС свързана с обществените поръчки и тяхното оптимизиране за по-доброто управление на публичните ресурси. 

"Не позволяваме да се етикират политически субекти - кои са проевропейски, кои са антикорупционни, кои са прокорупционни, при положение, че до момента ПП-ДБ са се етикирали като опозиция", коментира Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

Все по-близо сме до избори

Според него само мнозинство, което да избере правителство, дава живот на това Народно събрание, а не трябва да се натоварена президента като “властелин на времето”, който да решава колко да работи парламента. 

"Липсата на възможност за сформиране на солидно устойчиво мнозинство доведе до ситуацията която все повече ни праща към избори. Вярваме, все пак, че разговорите са добра платформа за постигане на обши цели и намерения в това число и законодателни, и възможности за сформиране на мнозинство, отчитайки политическата тежест на групите в 51-о Народно събрание, следвайки нормалната политическа логика за това кой посочва председател на Народното събрание, за министър-председател и по какъв начин се носи политическата отговорност", добави Желязков. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback