Разговори с ПП-ДБ ще има като повечето ще са под условия

Само от ДПС не получиха покана

17.07.2024 | 14:16 Редактор: Беатрис Младжова

Повечето партии са готови още днес да седнат на масата за преговори с ПП-ДБ, но с много забележки и редакции към предложения документ. Все по-трудно изглежда съставянето на стабилно правителство в рамките на 50-ия парламент.

"Както казахме, разчитаме на широка подкрепа, всеки трябва да припознае тези приоритети и то не защото са наши", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Божидар Божанов.

Не всички обаче припознават приоритетите

"Сега, когато те технически получават този мандат, това на практика е началото на тяхната предизборна кампания. Това не е сериозно", посочи депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Ненков.

Не всички са поканени на разговори

"Покани са изпратени към всички освен хората около Пеевски, те контролират достатъчен брой институции и няма какво да си говорим. Днес разговорът няма да е за правителство", посочи председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

"С носителите на пачките няма да разговаряме. Явно много бързо се забрави кои са тези хора. Предложили са абсурдни неща", категоричен е председателят на ДПС Делян Пеевски.  

Последователите на Ахмед Доган, които се определиха като автентичното ДПС, заеха друга позиция - ще преговарят с ПП-ДБ след като президентът връчи папката с втория мандат. 

"Нека видим програмата и на тази база да се водят разговори", каза независимият народен представител Джевдет Чакъров.

Въпреки че "Възраждане" ще седнат на масата за разговори, остават категорични - подкрепа срещу подкрепа.

"В тази ситуация ПП-ДБ носят отговорност и ако не подкрепят декларацията на "Възраждане", отиваме на избори", обясни председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Преговори, но с условия.

"Аз не бих обвързал тази декларация с втория мандат, в момента има едно писмо за една декларация", поясни председателят на БСП Атанас Зафиров.

"С нашите юридически екипи ще седнем и ще разговаряме по приоритети, защото наистина има смислени неща, но има и тотални противоречия с българската Конституция", каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

"Трябва да бъдем изслушани и тогава ще вземем решение", заяви председателят на "Величие" Николай Марков.

Как ще протече диалогът между политическите сили трябва да стане ясно след броени часове. В 50-ия парламент вече има 39 независими депутати.

Вижте повече в репортажа.