Пожарът край Отец Паисиево застигна 30 вили

Вчера са били евакуирани около 15 души

17.07.2024 | 14:06 Редактор: Толя Стоянова

Продължава борбата с пожарите в страната. Локализирани са по-големите, но пламнаха нови. Има и изгорели къщи. Обстановката в гората над село Отец Паисиево е рискова. Пожарът в района покрива 11 000 декара. Пламъците се разгоряха и стигнаха височина над короните на дърветата. Изкопани са просеки, за да бъде спряно разпространението на пожара. Хеликоптери също помагат с гасенето на пламъците.

На терен са пожарникари, полицаи, военни и доброволци.

"Има участъци, които все още не са овладени. Бяхме на терен в боровата гора. С помощта на горските и с помощта на другите колеги доста спасихме. Нагоре е задимено, участъкът е много труден. Техниката се качва трудно. Няма да се предадем, докато не го ликвидираме", сподели един от огнеборците в гората над Отец Паисиево.

Днес няма евакуирани. Вчера са били изведени около 15 души, пострадали са около 30 вили, някои постройки са напълно изпепелени.. Щетите ще бъдат оценявани на по-късен етап.

Нужна е допълнителна техника

Пожари горят в цялата страна. Огънят край Стара Загора е овладян, но продължава да крие рискове. Властите твърдят, че ситуацията е овладяна, но е нужна допълнителна техника, с която държавата не разполага. Температурите остават високи, продължават да духат и ветрове.

Откриха гореща телефонна линия за подаване на сигнали при пожари. Телефонът е: 029011298.

Снимка: БГНЕС