fallback

Борбата с огъня продължава, обявиха частично бедствено положение в Болярово

Опустошителният пожар в Сакар е под контрол

17.07.2024 | 07:59 Автор: Толя Стоянова

Борбата на пожарникарите с огнената стихия у нас продължава на фона на издадения червен код за високи температури в цялата страна.

Часове наред продължи борбата с огъня до пограничните села Горска поляна и Воден в Боляровската община. През цялата нощ на място останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас. Прокарани са просеки, за да се ограничи разпространението на огъня.

Ликвидиран е пожарът в района на село Горска поляна.

Това съобщи директорът на противопожарната служба в Ямбол комисар Кольо Гяуров. Пожарът се разпространява извън населеното място в гориста местност посока Воден и Малко Шарково.

Кметът на общината Христо Христов обяви частично бедствено положение. От огъня са засегнати няколко необитаеми къщи в землището на Горска поляна, унищожени са кошери, селскостопански постройки и масиви с различни видове насаждения. Към момента няма опасност огънят да засегне газокомпресорната станция Странджа, в близост до границата с Турция, предаде БНР.

Продължава борбата с големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево.

Няма опасност за жителите в селото, информира директорът на пловдивската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Васил Димо. И днес в помощ на огнеборците и служители на Горското стопанство ще се включат военнослужещи, а в случай на необходимост, ще се използват и хеликоптери. Очаква се да се присъединят и доброволци. Сборният пункт е в 7:00 часа в центъра на Отец Паисиево.

Две къщи изгоряха при пожар в свищовското село Ореш. Полицаи и пожарникари са евакуирали хора, няма пострадали.

Хеликоптери се включиха и в гасенето на огъня край Стара Загора.

Силният вятър разпали наново пожара край Симеоновград.

Огненият фронт се развива в голяма близост до село Константиново. Направени бяха просеки преди селото.

Потушаването на пожара край Стрелча продължава и днес. Късно вчера, единият фронт на огъня, в посока Стрелча, бе локализиран. Прокарването на просеки от другия фронт на пожара, в посока Копривщица, продължи и през нощните часове. Към момента все още не е ясно каква площ от горския фонд е опожарена. В гасенето се участват всички противопожарни екипи  от областта, с подкрепление и от София. Наложи се и използването на хеликоптер.

Труднодостъпният терен затрудни противопожарните екипи, но овладяването на пожара продължи до късно през нощта.

"През нощта температурите са ниски и по-лесно можем да го локализираме", каза директорът на регионалната противопожарна служба комисар Ангел Ангелов. До късно снощи, на терен беше и областният управител Валентина Кайтазова

Ново подкрепление от доброволци. 

"Тази сутрин имаме организация доброволци на терен от София, Пловдив, Пазарджишка област. Фронтът на пожара е около 5 км", коментира Стилиян Хараканов от Националната асоциация на доброволците.

Опустошителният пожар в Сакар е под контрол. На мястото са противопожарни екипи, които обхождат терена.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback