Отнесени коли и селища без ток - буря вилня в Северна България

Най-голямо количество валежи е отчетено в село Караманово

16.07.2024 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Проливни дъждове.

След горещините - силна буря се изви над част от Северна България. Проливни дъждове и силен вятър станаха причина за отнесени и повредени автомобили, изкоренени дървета, а редица селища останаха без ток.

За 40 минути в Плевен са се излели 16 литра дъжд на квадратен метър. Най-интензивният валеж е бил между 18:25 и 19:10 ч. За последния част на горещия телефон в общината са постъпили десетки сигнали от граждани за проблеми свързани основно с паднали клони и изпочупени дървета.

Местните екипи на Пожарната реагират на сигналите и разчистват падналите дървета.

"Тролеите обслужват всички линии в Плевен. Няма проблеми с контактната мрежа", информира инж. Ангел Несторов, управител на общинския превозвач.

Съобщава се за поройни дъждове и в района на Велико Търново. В Свищов има наводнени улици, буреносният вятър е изкоренил дървета. Най-сериозно е пострадала централната част на този красив български град, информира БГНЕС.

Бурята, която се изви този следобед в Русенско, доведе до временно прекъсване на електрозахранването в редица населени места от региона. Без ток са останали около 5000 души, като в момента техният брой е значително по-малък. Аварийните екипи на "Електроразпределение Север" продължават да работят и към момента за отстраняването на повредите. Силният вятър доведе и до десетки паднали дървета и пречупени клони както в Русе, така и по републиканската пътна мрежа.

Дървета бяха паднали и по пътя Русе - Силистра в участъка между Русе и Сливо поле. Поради тази причина в проблемните участъци водачите е трябвало да навлизат в лентата за насрещно движение, за да заобиколят препятствията.

По данни на Хидрометеорологичната станция най-голямо количество валежи е отчетено в село Караманово, община Ценово. Там за по-малко от 30 минути са паднали 18 литра на квадратен метър. На места дъждът е бил придружен със силна и продължителна гръмотевична буря и шквал /вятър с променлива скорост/. Скоростта на вятъра е била около 72 км./ч. За утре в Русенско отново е обявен червен код за опасно високи температури. Не са изключени и бури в следобедните часове. Има опасност и от градушки.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
ELENA12
преди 1 час
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com Сигнализирай за неуместен коментар