fallback

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ-СДС: Общи приказки

Партиите поставиха условия за преговори за втория мандат

16.07.2024 | 18:50 Автор: Вяра Димова

ГЕРБ приема предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" да разговарят за серия законопроекти, насочени срещу корупцията. Вчера на среща с президента, поискана от тях, от "Продължаваме промяната - Демократична България" направиха нестандартно предложение - държавният глава да забави с три месеца втория мандат, за да търсят подкрепа за такава законодателна инициатива и съответно и за кабинет с техния мандат.

В декларацията си коалицията настоява за попълване на Антикорупционната комисия, реформи в съдебната власт и избор на нов омбудсман. Затова вторите в парламента ще търсят подкрепа от всички политически сили, за да има шанс и за реформи и за правителство. Ръка подадоха от ГЕРБ-СДС, но с условие.

"По всички тези теми ние сме изразили съгласие за работа и ще се отзовем на срещата, но няма да подкрепим втори и трети мандат. Ние сме скептични, че с 39 народни представители могат да диктуват обществото и как с 300 000 гласа надолу могат да дават уроци", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

В пост в социалните мрежи съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" видя "общи приказки".

Условия за подкрепа поставиха и "Възраждане", които в отговор на декларацията на "Продължаваме промяната - Демократична България" представиха своя декларация.

"Възраждане" категорично заявява, че ще подкрепи декларацията, ако "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепи декларацията на "Възраждане", в която се съдържат седем точки, сред които пет референдума, засягащи важни обществени въпроси", заявява "Възраждане" в своята позиция.

Шестима от независимите депутати на "Величие" пък ще се борят за връщането на Конституцията преди шестата поправка от декември.

Парламентарната група на ДПС още вчера отказа преговори с вторите в парламента. БСП обаче не затвориха вратата за преговори, но без да им поставят предварителни ограничения. А Слави Трифонов заяви, че ще подготвят редакции на предложената декларация за реформите в съдебната власт и борбата с корупцията.

Под въпрос остава позицията на независимите народни представители, които застанаха зад почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback