И военен хеликоптер гаси пожара в Стрелча, утре Чехия ни праща помощ

Беше задействан Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз

16.07.2024 | 17:24 Редактор: Искра Ангелова
Огромен пожар в Стрелча.

Хеликоптерът Ми-17 на Военновъздушните сили, участващ днес в погасяване на огъня в района на Стара Загора, беше пренасочен за действия за овладяване на друг пожар - край град Стрелча, област Пазарджик, съобщават от Министерството на отбраната.

Вертолетът излетя в 15.10 ч. от 24-та авиобаза - Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби. Хеликоптерът AL Cougar, както и военнослужещите от състава на 38-ми механизиран батальон на 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора, продължават работата си по гасенето на пожара в района на Стара Загора.

В отговор на спешните искания за помощ в борбата срещу горските пожари, получени от Република България и Република Северна Македония, беше задействан Механизмът за гражданска защита на Европейския съюз.

Утре се очаква да пристигнат два хеликоптера от Чешка република, един от които от противопожарния флот на rescEU - резервът на европейските способности, финансиран от ЕС, включващ парк от самолети и хеликоптери за гасене на пожари, самолет за медицинска евакуация и стратегически резерв от медицински изделия и полеви болници, с които може да се реагира при спешни медицински случаи.

Снимка: МО