Зрелостник от СМГ с три златни медала от световни състезания по химия и биология

Виктор Лилов ще продължи своето образование в Тринити Колидж, Кеймбридж

16.07.2024 | 14:17 Редактор: Елеонора Танева
Зрелостник от СМГ с три златни медала от световни състезания по химия и биология

Българският ученик Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) 2024. Със спечеления златен медал на IBO 2024 той записа и световно постижение: Виктор единствен в света за цялата история на олимпиадите е носител на златни медали от двете най-престижни международни състезания по биология и химия - Международната олимпиада по биология и Международната олимпиада по химия (IChO).

Виктор постигна безпрецедентния дубъл след като спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 година, където участваха ученици от 88 държави, а само преди дни той спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

Рядко в света ученик се явява на олимпиади в повече от една наука

Нивото на големите международни олимпиади е много над училищно и подготовката изисква години фокус и упорит труд. Спечелването на медал в две дисциплини е свръх постижение, а два златни е уникално явление

Само след дни Виктор ще участва в Международната олимпиада по химия 2024 в Саудитска Арабия. Ако там спечели злато, той ще надгради собственото си световно постижение и ще направи още по-трудно за следващите поколения да го подобрят.

Интересът на Виктор към науките

Виктор започва да се занимава с биология от 6 клас, а от седми неотлъчно участва на националната олимпиада по биология и ЗО. Интересът си по химия Виктор открива в 9 клас, когато взима участие в националните кръгове на олимпиадата. Учителят, който го запалва е г-н Борис Толев, СМГ.

Тази година 17-годишният Виктор Лилов завърши СМГ с класен ръководител легендарният преподавател по математика Иван Симеонов. Виктор ще продължи своето образование в Кеймбридж, Тринити Колидж в специалност "Природни науки".