Борбата с пожара край Стара Загора е ожесточена

Целта е фронтът да бъде удържан преди следобедните ветрове и жеги

16.07.2024 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Мощен фронт срещу огнената стихия в Старозагорско. В битката с пламъците се включиха десетки доброволци. Хиляди хектари борови гори са в плен на огъня, а заплахата за околните райони е голяма. Жителите на близката вилна зона са евакуирани като предпазна мярка.

През нощта тежка техника от "Мини Марица Изток" започна да прави просеки, за да се спре разпространението на огъня към курорта Старозагорски минерални бани, към вилни зони в района и към село Пряпорец.

"Положението наистина е много сериозно. С наличната техника, която работи на място, няма как да се справят с пожара, ако не бъдат изпратени хеликоптери.
Държавата трябва да се намеси, защото пожарите наистина са огромни", призова снощи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Държавата откликна и над пламъците вода от преди обед изсипват хеликоптери. 

"Направили сме просеки. Ситуацията днес е по-различна от вчера, когато имаше силен вятър. Целта ни е да успеем да удържим този периметър до следобедните ветрове и горещото време", обясни директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян Колев.

"България вече е задействала Механизма за гражданска защита на ЕС. Уверението, което получих, е че няма населени места в опасност както и бедстващи граждани. Чехия ще ни изпрати два хеликоптера, очаква се потвърждение и от Румъния. Работим активно, ще се справим с това бедствие" заяви служебният вътрешен министър Калин Стоянов. 

Над 100 души със седем пожарни автомобила са на място. Доброволците успяха да спасят няколко къщи. Огънят обаче погълна постройки. На този етап няма пострадали хора. 

Периметърът на пожара е около 12 км, като има различни огнища. Площта, засегната от огъня, е около 7 000 дка. Вероятно ще се проведе принудителна сеч в част от опожарената борова гора.

Вижте повече в репортажа.