Огромни щети в Сакар планина: Животновъдите са обречени на гибел

Земеделците настояват държавата да помогне

16.07.2024 | 13:37 Редактор: Деси Николова

Четвърти ден гасят пожарите в Сакар. Бедствено положение е обявено в Тополовград, Ивайловград и Свиленград. Тежко остава състоянието на 19-годишния доброволец, който получи 75 процента изгаряния и беше опериран в пловдивска болница. 

С 20 хиляди лева Община Свиленград ще подпомогне животновъдите от засегнатите от огъня свиленградски села. Със средствата ще бъде закупен фураж за животните, останали без храна след опожарените хиляди декари пасища. Фермерите настояват държавата също да помогне.

Щетите от тридневните пожари в Сакар планина са огромни.

Засегнати са били десетки къщи и хиляди декари ниви в 10 села в Свиленградско. Над 15 декара пасища са били унищожени в село Левка. Огнената стихия оставя десетки фермери без храна за животните им. Трифон е собственик на над 300 крави и телета и казва, че ситуацията е критична.

"За животновъдите всичко е много тежко, защото животните са обречени на глад. След този опустошителен пожар, площите, които са предназначени за паша, са напълно унищожени, стърнищата, които са оставени са добиване на слама, също са унищожени. Животновъдите са обречени на гибел, защото няма с какво да си изхранят животните, това са хиляди животни", каза Трифон.

Той е животновъд от 2010 година, засегнати са били пасищата му в селата Равна гора, Студена и Левка. Мъжът е категоричен, че такива поражения след пожар не е имало. Той се надява държавата да помогне.

Общинския съвет на Свиленград гласува помощ от 20 хиляди лева, с които да бъде закупен фураж за животните останали без паша. Първи в списъка за подпомагане са тези фермери, чиито складове изгоряха в село Левка, както и в Равна гора.

Вижте повече в репортажа.