Румен Радев съобщи кога ще реши за връчването на мандата на ПП-ДБ

Президентът пилотира днес учебен самолет Pilatus

16.07.2024 | 10:55 Редактор:

"Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората парламентарна група. Реакциите на другите парламентарни партии ще бъдат ясен знак дали има подкрепа и съответно аз да взема решение. Ще се съобразя с програмата на българския парламент", съобщи президентът Румен Радев преди минути.

Вчера той бе помолен от "Продължаваме промяната - Демократична България" да отложи с три месеца връчването на втория мандат за съставяне на правителство.

"Винаги съм се водил от Конституцията, така ще постъпя и сега", подчерта държавният глава.

Тази сутрин Румен Радев пилотира днес учебен самолет Pilatus. Той влезе в пилотската кабина на учебно-тренировъчния самолет от ново поколение РС-21 и излетя от авиобаза "Враждебна". Държавният глава  участва в отбелязването на 20-годишнината от приемането в състава на Военновъздушните сили на Република България на учебно-тренировъчните самолети PC-9M и транспортен самолет PC-12/45, произведени от швейцарската компания.

По този повод президентът коментира:

С удоволствие приех поканата да летя на този прекрасен учебен самолет. Имаме хиляди летателни часове, но това е нещо съвършено различно като ново поколение в авиацията. Има прекрасно авиационно оборудване на борда, то е абсолютно съвместимо с това в кабинета на F-16. За сметка на това цената на придобиване и оперативните разходи са несравнимо по-ниски от реактивните учебни самолети.

Радев посочи, че успехът на програмата F-16 зависи изключително много от успеха на такъв учебен тренировъчен самолет. Платформата няма аналог като съотношение цена-качество, изтъкна президентът.