Трифонов: ПП-ДБ се скриха зад Радев, могат да го вкарат в процедура по импийчмънт

ИТН няма да бъде просто гумен печат на предложението на ПП-ДБ, заяви лидерът на партията

15.07.2024 | 19:57 Редактор: Беатрис Младжова
Трифонов: ПП-ДБ се скриха зад Радев, могат да го вкарат в процедура по импийчмънт

Лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов излезе с позиция във Facebook относно желанието на ПП-ДБ за реформи срещу мандата за кабинет. Ето и пълния текст на позицията му:

Ще ви споделя нещо. Много пъти съм си казвал "По-лошо не може да стане" и след това става по-лошо. Живеейки в сегашния политически хаос, отново си казах, че по-лошо не може да стане и то стана. Днес ПП-ДБ направиха нещо извратено. Отидоха при Президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители. Отидоха, да се скрият зад човека, когото обявиха за "путинист". Това е толкова жалко, че навява тъга в душата ми. А сега по същество. Какво още поискаха ПП-ДБ?

Поискаха от политическите партии в Народното събрание да подкрепят тяхната декларация, която предвижда пакет от седем закона, предвиждащи борба с корупцията (много интересно как пачките в чекмеджето и пуделът с пачките ще работят заедно против корупцията), промени в Закона за съдебната власт, за личния фалит, за избор на нов омбудсман, за реформа в службите и т.н. Тук може и трябва да се кажат няколко неща.

Първо! След изброяването на седемте предложения за закони е поставено следното изречение:
"Народните представители, подкрепящи настоящата Декларация за излизане от политическата криза, призовават Президента да отложи връчването на втория мандат с 3 месеца, за да бъдат гласувани горепосочените законопроекти и решения". Край на цитата.

Не знам кой юридически "гений" е сътворил това изречение, но то практически означава, че депутатите трябва да поискат от Президента да наруши Конституцията, като три месеца не връчва втория мандат за съставяне на правителство. Веднага ще ви кажа, че според експерти по конституционно право, ако Президентът си позволи това и отложи връчването на мандата, това може да бъде основание за започване на процедура по импийчмънт, заради грубо потъпкване на конституционните разпоредби. Не знам за вас, но на мен Президентът и неговият екип не ми приличат на глупаци. Нито пък депутатите от ИТН са глупаци, за да призовават за противоконституционни действия държавния глава. И още нещо. Явно Кирил Петков си мисли, че след като веднъж вече е нарушил Конституцията, това му дава право да я нарушава отново.

Второ! ПП-ДБ изобщо не са помислили, че съвсем скоро Конституционният съд ще се произнесе по законността на направените от тях промени в Конституцията и ако те се окажат противоконституционни, каквито са, тогава предложеният от тях начин за избор на Комисията за противодействие на корупцията ще се окаже безпредметен и незаконен. Противоконституционен ще се окаже и предлаганият от тях нов Закон за съдебната власт.

Трето! Депутатите от "Има Такъв Народ" ще подкрепят тази декларация, ако се премахнат противоконституционните призиви в нея и ще участват активно в изработването на тези закони, които евентуално ще се окажат противоконституционни.

И четвърто! Нещо много важно. ИТН няма да бъде просто гумен печат на предложените от ПП-ДБ закони. Ние ще огледаме направените законопроекти и решения, ще ги обсъдим с юридическите си експерти и ще направим необходимите предложения и корекции. Защото законите в тази страна трябва да служат на хората, а не на шепа партийни функционери.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR