ПП-ДБ поискаха от Радев да забави темпото и три месеца за приемане на закони

Да не компрометираме Конституцията, призова президентът

15.07.2024 | 18:38 Редактор: Елеонора Танева

Реформи срещу мандат за кабинет. С тази оферта отидоха Продължаваме промяната - Демократична България при президента. Обясниха, че без антикорупционно законодателство няма работеща държава. 

Лидерите на ПП-ДБ отидоха на "Дондуков" 2 с молба.

"Ние предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят. Ще търсим широка политическа подкрепа за нея. За това ни трябва известно време", каза акад. Николай Денков.

Важните стъпки в декларацията включват законови инициативи, които да борят корупцията в политиката.

"Ще предложим максимално бързо декларация на НС, в която НС декларира своята подкрепа за 7 решения. Ако декларацията бъде подкрепена, трябва да проверим има ли наистина мнозинство за тези неща, защото на декларации всеки иска да реформира, реално това би изисквало време - може би 3 месеца", каза Божидар Божанов.

"Промяната" определи подхода си като нестандартен, а Кирил Петков не скри скептицизма си: "Скептични сме, че ще има такова мнозинство. Реалното решение ще бъде на база гласуваните закони".

Но кога ще бъде връчен мандата е решение на държавния глава. Президентът Радев се съгласи, че има нужда от подобни законодателни инициативи, но и обърна внимание, че в процедурата по връчване на мандатите ключово е мнозинството.

"Член 99 на Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на парламента. Под каквато и да е форма да са опаковани тези важни наистина искания, те водят неизменно към изискванията на Конституцията за това основният въпрос е има ли мнозинство в 50-ото НС. Очаквам вашите навременни действия, фокусирани в тази посока, за да взема съответните решение и да не компрометираме Конституцията", каза държавният глава.

От ПП-ДБ ще изпратят утре декларацията до депутатите в НС. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Абе
преди 7 часа
За тези квалификацията "шарлатани" е доста мека ... Сигнализирай за неуместен коментар