Конституционалист обясни възможните ходове на Радев и сроковете за даване на мандата

Декларирането на желанието за борба с корупция няма да е достатъчно за бавене, посочи д-р Орлин Колев

15.07.2024 | 18:58 Редактор: Беатрис Младжова

Според новите промени в Конституцията президентът няма срок за връчване на втория мандат, но това не означава, че той може да го отлага безкрайно във времето. Това заяви пред Bulgaria ON AIR преподавателят по конституционно право Орлин Колев

Според него трябва да има разумен срок, в който мандатоносителят да може да предложи състав на кабинет след среща с останалите партии.

"Тези аргументи, изтъкнати от ПП-ДБ за приемането на закони и за смяната на членовете на регулаторите, чиито мандат отдавна е изтекъл, сами по себе си са легитимни искания, но в рамките на процедурата по образуване на правителство някак си са второстепенни. За да се стигне до отсрочка, която се иска от страна на президента, той може да я даде, декларирането на желанието за борба с корупция няма да е достатъчно. Това следва да бъде подкрепено с желанието и на останалите групи", заяви конституционалистът.

Стои въпросът какво ще се случи, ако докато се изчаква връчването на този мандат излезе решението на Конституционния съд.

"Ако е след момента на образуване на сегашното правителство, президентът Радев няма да може самостоятелно да реди кабинет, но ако е в периода между втория и третия проучвателен мандат или непосредствено след третия, то тогава президентът Радев самостоятелно ще следва да реди служебния кабинет", допълни той.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хмм
преди 3 часа
"... ако докато се изчаква връчването на този мандат излезе решението на Конституционния съд" ?! А за решението на Конституционния съд срок няма ... И повече от година май не се знае конституционни ли са конституционните промени. Сигнализирай за неуместен коментар