Йордан Цонев: Радев върна ПП-ДБ в реалността

БСП и ИТН очакват покана за разговори

15.07.2024 | 18:50 Редактор: Толя Стоянова

Ясна и категорична е позицията на ДПС, че няма да подкрепи ПП-ДБ. Йордан Цонев от ДПС заяви, че искането на ПП-ДБ да обвърже подкрепата на мандат с предварително гласуване на закони преди това е противоконституционно и ги обвини в липса на политическа култура.

"Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава Богу, че президентът ги върна в реалността. Тече процедура по Конституцията, която предвижда съставяне на мнозинство за избор на правителство. Те отидоха да съобщят, че искат да правят законодателни промени. Денков каза, че ще ловят корумпирани в парламента. Да предложиш НС да се задължи с декларация, да приеме 5-6 закона, които изискват минимум три месеца почти денонощна работа и едва тогава да преминаваш към процедура по Чл.99, която до този момент ще стои на трупчета", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Временно изпълняващият позицията председател на БСП Атанас Зафиров отбеляза, че очакват покана за разговори, но без предварително зададени ограничения. ИТН също заяви готовност за разговори. От "Възраждане" разпространиха позиция, с която призоваха ПП-ДБ да вземе втория мандат и да го върне веднага. Още докато имаха възможност да съставят кабинет с първия мандат от ГЕРБ-СДС ясно казаха, че не биха подкрепили опити нито с втори, нито с трети мандат.