5% отстъпка за данъчна декларация подадена онлайн

От НАП призоваха хората да извадят своя личен идентификационен код в офисите на данъчната агенция, защото така се пести време и пари.

19.01.2015 | 16:09 Редактор: Пролетина Съботинова
5% отстъпка за данъчна декларация подадена онлайн

Над 8000 данъчни декларации от физически лица за облагане на доходите от 2014 г. са подадени в Националната агенция за приходите от 1 януари досега, съобщиха от данъчната агенция. Близо 1500 са декларациите са подадени онлайн, като половината от тях са чрез личния ПИК код.

От тази година онлайн декларацията за доходите се подава освен чрез електронен подпис и чрез личен персонален код - или т.нар ПИК код. Той се се издава за минути в офиси на НАП по постоянен адрес и е напълно безплатен.

Всички лични кодове, издадени от НАП през миналите години, също остават активни. Гражданите, които пък до сега са имали повече  от 1 личен код – когато са регистрирани като физ. лице и едноличен търговец, вече ще имат само 1 активен код – този издаден на тяхното ЕГН.

"Издаването на индивидуален ПИК код може да е последното за 1 граждани, защото той изцяло елиминира необходимостта за деклариране, за плащане, за издаване на удостоверение и за справки и всичко останало. И най-вече съдържа пълните предпоставки клиентите на Националната агенция по приходите да не се срещат с институцията, спестявайки разходи и неприятни емоции" , коментира говорителят на данъчната агенция Росен Бъчваров.

С кода гражданите ще могат освен да подадат своята данъчна декларация и да проверят, и онлайн в кой частен пенсионен фонд се насочват вноските за втора пенсия и размера на всяка от тях, внесена от 2002 година до сега. От Националната агенция по приходите напомниха, че в момента е невъзможно прехвърляне на партида от частен пенсионен фонд към НОИ и обратното.

"Не само Националната агенция по приходи е замесена в този процес, Националния осигурителен институт, пенсионно осигурителните фондове участват, така че подаването на заявления, няма да доведе до преместване на средства, ще се чака приемане на нормативна уредба" коментира директорът на Дирекция "„Данъчна осигурителна методология“ , към Националната агенция по приходи Росен Иванов.

Данъчните формуляри  тази година са нови, по-опростени и лесни за попълване. 5% отстъпка от данъка върху доходите ще ползват гражданите, които погасят всички предишни задължения към държавата и подадат своята декларация задължително онлайн до 31 март тази година.Срокът за подаването на годишните декларации за доходи крайният срок за плащането на остава 30 април 2015 година.

"Лицата, които искат да се възползват от отстъпката от 5%, за тях срокът за подаване на декларацията трябва да е 31 март и декларацията да е подадена по електронен път  - с електронен подпис или с ПИК" , заяви директорът на Дирекция "Обслужване към Националната агенция по приходите Боряна Георгиева.

Данъчно облекчение ще ползват и физическите лица, които през изминалата 2014 година са получавали доходи само от 1 работодател в размер на 12 минимални работни заплати или 4800 лв.