Радев пита ПП-ДБ ще осигурят ли мнозинство в НС, те искат време за борба с корупцията

"Този мандат ви изненада и това обяснява липсата на готовност от ваша страна", каза президентът

15.07.2024 | 16:16 Редактор: Елеонора Танева

ПП-ДБ се срещнаха с президента Румен Радев. Разговорът беше по тяхна инициатива.

"Добре дошли отново, жегата отвън съвпада с разгара на горещото политическо лято. Тази сложна обстановка изисква диалог и навременни решения. Реагирам своевременно на вашето писмо", започна Радев.

Акад. Денков подчерта, че през последните 3 г. само от ПП-ДБ са се заели с направата на редовно правителство и са понесли политическата цена за това на последните избори. 

"Кризите искат нестандартни решения неуспялата борба с корупцията, а мястото на корумпираните политици не е в НС, искаме да предложим пакет от законови решения, с които да помогнем да се разчисти корумпираната система. Ако не разчистим корупцията, няма да има значение кой е министър-председател, кои са министри", заяви акад. Денков.

Той допълни, че предлагат декларация, в която са поставени важни стъпки, за които ще трябва широка политическа подкрепа. 

"Разбирам, че този мандат ви изненада и това обяснява липсата на готовност от ваша страна. Това което представихте - разбирам, че ви трябва време за работа на парламента - да свърши определени неща, от които има необходимост. Първо трябва да отговорите имате ли мнозинство, имате 39 народни представители, вашите идеи изискват мнозинство, а за някои сигурно и квалифицирано мнозинство", подчерта Радев. 

Държавният глава допълни, че от реакциите на останалите политически сили зависи също кога ще връчи втория мандат на ПП-ДБ.

"Очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията около намирането на политическа подкрепа в рамките на 50-ото НС и съставяне на правителство. Очаквам вашите навременни действия, да не компрометираме и самата Конституция ", обърна се президентът към представителите на ПП-ДБ.