Рибари и любители на джетовете в Русенско в спор кой как да си почива на Дунав

Вече има подписка, която ще бъде внесена в Областната администрация в Русе

15.07.2024 | 14:15 Редактор: Вяра Димова

Напрежение между рибари и любители на джетове в Русенско. Двете страни спорят кой как да си почива на брега на река Дунав в село Сандрово. Според рибарите хората с джетове пречат на лодките да излизат в реката, карат опасно и гонят рибата. Опонентите им отхвърлят обвиненията и твърдят, че идват само, за да се забавляват. 

Тодор Тодоров е рибар и идва често на брега на Дунав, за да лови риба.

"Идват, държат се арогантно и карат без да се съобразяват с другите лодки в Дунав. Карат там, където пускаме мрежите си, минават през мрежите, вкарват колесарите си вътре и ги държат във водата, никой не може да си извади лодката", каза той.

На джетовете се возят и деца, което според местните е опасно.

"Возят си децата с голяма скорост, може да стане бела", смята жителката на село Сандрово Мариана Русева.

А любителите на джетове са съгласни само с едно - че река Дунав е на всички.

"Винаги сме се съобразявали с всички хора, плажуващи, с рибари, които са на брега на река Дунав. Всички деца са покрай нас, с жилетки, оборудвани.  Ако има някой с джет, се съобразява да не им прави вълни и да могат да излязат спокойно на брега", коментира любител на екстремния спорт.

Рибарите са направили подписка, която ще бъде внесена в Областната администрация в Русе. Подкрепя и ги и кметът на село Сандрово, чиято територията стига до брега на реката.

"Място за отдих се обърна в спорт за джетовете и техните атракции", заяви кметът на село Сандрово Георги Пенков.

Вижте повече в репортажа.