Армията се включи в потушаването на големите пожари в страната

Погасяването на бушуващите огнени стихии в страната продължава

15.07.2024 | 11:17 Редактор: Вяра Димова
Армията се включи в потушаването на големите пожари в страната
Армията се включи в потушаването на големите пожари в страната

Военнослужещи от българската армия участват в погасяването на големите пожари на територията на страната. От 07:20 ч. тази сутрин 51 военнослужещи с 11 единици техника от състава на Сухопътните войски са на терен и помагат в борбата с пожара в района на село Иван Вазаво, област Пловдив.

Военнослужещи с тежка инженерна техника от Сухопътните войски участват и в борбата с огъня в района на село Студена, община Свиленград, област Хасково.

Вчера за трети ден екипажите от 24-та авиобаза - Крумово от Военновъздушните сили продължиха да помагат при гасенето на пожарите, които бушуват в страната. Те действаха в района на село Левка, община Свиленград, област Хасково. Водоснабдяването се извършваше от микроязовирчета в района.

Вертолет AS 532 AL Cougar излетя в 08:27 ч. и изпълни задача с продължителност 9 часа и 10 минути, като направи 63 захода и хвърли 100 тона вода. Вертолет Ми-17 излетя в 09:05 ч., участва в гасенето на пожара в продължение на 9 часа и 5 минути, като бяха направени 63 пуска на 126 тона вода. В 20:00 часа двата вертолета се прибраха в района на авиобазата.

Снощи, поради усложнената пожароопасна обстановка, се извърши предислоциране на тежка военна техника и личен състав от Сухопътните войски и Военновъздушните сили към районите на УП "Корен" и 42-ри механизиран батальон.

Военнослужещите от Военноморската база във Варна от състава на Военноморските сили – 18 военнослужещи и 3 единици техника, които вчера бяха насочени за действие при гасенето на пожар в гора над квартал "Владислав Варненчик", след това бяха пренасочени към по-опасен към този момент пожар – край село Слънчево, община Аксаково, област Варна.

Общо през изминалите три дни над 200 военнослужещи участваха в борбата с пожарите на територията на цялата страна заедно с огнеборците от структурите за пожарна безопасност и доброволци.

Снимка: архив, БГНЕС