fallback

Кампанията "Един килограм доброта" събра 10 000 кг храна

19.01.2015 | 13:49 Автор: Вяра Петрова

10 000 килограма храна събра само за 2 дни кампанията на Българската хранителна банка – „Eдин килограм доброта“. В рамките на уикенд клиентите на три големи търговски вериги имаха възможност наред с напазаруваното за вкъщи, да купят и оставят за Хранителната банка продукти за хора в затруднено положение.

10 града, 240 доброволци, близо 1000 часа труд и над 3000 дарители. Така изглежда в цифри килограм доброта. А извън числата остава съпричастността към чуждата болка и нужда. И надеждата, че добротата съществува – макар и на килограм.

За даренията Хранителната банка е заложила на трайно пакетирани храни с дълъг срок на годност и висока хранителна стойност:

"От типа на ориз, зрял фасул, леща, брашно, бутилка олио или консервирани храни, които дават възможност с един пакет например да бъде нахранено цяло семейство или дори два пъти, тъй като от един килограм могат да бъдат направени 10 порции храна", обяснява директорът на Българската хранителна банка Цанка Миланова. 

Хранителната банка провежда кампанията за втори път. В първото издание, посветено на Международния ден за борба с глада, организацията събира 4 хиляди и 200 килограма храна. Част от даренията са безценна помощ за доброволците, които от 15г. в двора на църквата "Св. пророк Илия" в столичния квартал "Дружба" 2 приготвят топъл обяд за нуждаещи се:

"Допреди няколко години се справяхме сами само че хората нараснаха неимоверно много. Нашите хора в един момент стигнаха 480-500 човека, като Слава Богу не идват всички всяка неделя, защото тази бройка надхвърля нашия капацитет. Но около 360 – 380 порции сме готови да раздадем", разказва Мони Маринов.

Пенсионери, бездомни и бежанци са само част от хората, които се редят на дългата опашка за топъл обяд. Има и такива, които пътуват от други градове.

С продукти Хранителната банка подпомага и спестява много средства и на дневния център за девойки и младежи с трайни физически и ментални увреждания „Св. Мина 2“ . В момента центъра посещават 15 младежи, чието любимо занимание е готварството:

"Имаме фризери и хладилници, в които съхраняваме, когато имаме по-големи количества и те помагат, правят различни лютеници, туршии. Това им донася допълнителни занимания и смятам, че им е много разнообразно. Веднъж ни прави икономия и втори път им разнообразява храната", разказва директорката на центъра Анжела Илиева.  

Месечната издръжка на центъра - в зависимост от сезона и разходите - е между 7 и 10 хиляди лева.

 

fallback
Още от България
fallback