fallback

Отслужиха панихида в памет на митрополит Панкратий

Навършват се 26 години от кончината му

14.07.2024 | 17:40 Автор: Толя Стоянова

В митрополитския храм "Св. Димитър" в Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна литургия и панихида в памет на блаженопочиналия дядо Панкратий. В двора на църквата е и неговият последен дом, като днес се навършват 26 години от кончината му. С владиката съслужиха свещеници от Старозагорска духовна околия.

Бог открива пътя на митрополит Киприан към дядо Панкратий в ранна детска възраст, когато той расте в храм "Света Троица" в град Казанлък при архиерейския наместник отец Петко Мотев.

"Дядо Панкратий дойде да служи на празника на Светата Троица в едноименния храм, в родния ми град, тогава за първи път го видях. Чисто бял, в прозрачна кожа, с невероятен талант, както в богослужението, така и в реториката му. Удиви ме неговата дипломация, удиви ме лекото му чувство за хумор, което имаше. Той беше поучителен за всички ни", разказва за първата си среща с него архиереят.

"В паметта на Църквата, образът на Старозагорския митрополит Панкратий, ще остане образ на истински християнин, монах и духовник, отдал целия си съзнателен живот и всичките си сили, и дарования на Бога и делото на Неговата света Църква. В живота и в служението си, той се уповаваше единствено на Господа, помнейките думите на псалмопевеца, че Господ "никога не ще допусне праведник да се поклати" (Пс. 54:23) и че "във вечна памет ще остане праведникът" (Пс. 111:6). С ясното съзнание за тези вечни истини той живя и се представи пред престола на Бога, Когото обичаше от цялото си сърце и Комуто служеше без да жали здраве, сили и способности", споделя приживе за приснопаметния владика Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Снимки: Старозагорска митрополия

fallback
Още от България
fallback