fallback

Месец след градушката все още няма обезщетения за собствениците на къщи и коли

Автокъщите в Шереметя отчитат загуби за стотици хиляди

14.07.2024 | 14:23 Автор: Толя Стоянова

Месец след градушката, която опустоши части във Великотърновско, ремонтите на сгради в засегнатите места продължават. Собствениците на имоти все още не са получили обещаната помощ от държавата и от застрахователите.

Възрастните хора във великотърновското село Шереметя казват, че не са виждали такова бедствие. Стихията вилня 20 минути, а след нея селото бе попиляно като след артилерийски обстрел.

"Счупи ми се прозорецът, хвръкна върху мен. Целият покрив ми се срина. Голям стрес изживях, много се уплаших", сподели Ерма Арсова, която е жител на Шереметя.

Месец по-късно селото още се възстановява от щетите. На възрастните хора помощ оказват роднини или по-млади съседи.

"103 къщи имаме пострадали, мина комисия", каза кметът на  Шереметя Георги Гочев.

Автокъщите в Шереметя отчитат загуби за стотици хиляди. Всичките 90 автомобила в автокъщата на Петьо Стоянов са надупчени от градушката.

"Бях потресен от това, което се случи. Обещаха възстановяване на щетите, още нищо не е станало", посочи Стоянов.

А за да обработят стотиците заявления за обезщетения, застрахователните компании в региона работят без почивен ден. "Около 2500 са заявленията за увредени автомобили. За имущество са много", заяви застрахователят Йордан Радославов.

Тепърва от общинската комисия ще определят размера на финансовата помощ. Застрахователните оценки пък ще са готови след няколко месеца. Много от собствениците на селски имоти обаче не са ги застраховали, а други ги застраховат на занижени цени и няма да получат реално обезщетение.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback