fallback

Земеделец неволно предизвикал един от големите пожари в страната

Ситуацията около село Студена е критична

14.07.2024 | 13:26 Автор: Тодор Петров

Четири големи пожара бушуват на територията на страната в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. В Свиленградско бушува един от най-големите пожари за последните десетилетия у нас. 

Огънят в Сакар планина в района на село Студена обхваща територия от над 73 хиляди декара. Ситуацията там е критична. На широк фронт пламъците горят в района на селата Равна гора, Левка и Дервишка могила. Тотална забрана за селскостопанска работа е издадена от областния управител на Хасково Мехмед Атаман. 

Заради тръгналия край село Студена огън е обявено и частично бедствено положение в община Свиленград. Ясна е и причината за възникването на огъня - 60-годишен земеделец предизвикал искрата. 

Ралото на машината, с която почиствал ореховата си градина, се ударило в камък, а получената искра светкавично предизвикала пожара. Земеделецът е с изгаряния по ръцете, краката и главата, след като се опитал сам да гаси огъня. 

Всичко по пътя на пожара е изпепелено. Изгорели са и няколко необитаеми къщи. От община Свиленград имат готовност за евакуация на хората от близките населени места, ако това се наложи.

fallback
Още от България
fallback