ИТН ще разговаря с ПП-ДБ, ако решат да реализират втория мандат

Тошко Йорданов говори за шансовете за правителство

14.07.2024 | 12:36 Редактор: Тодор Петров
ИТН ще разговаря с ПП-ДБ, ако решат да реализират втория мандат

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов съобщи, че ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират втория мандат. Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена. По думите му ДБ е склонна да бъде съставен експертен кабинет с втория мандат

"Има достатъчно политически лица и партии, заявили, че е по-добре да има техническо, експертно, програмно, както щете го наречете, но не и политическо правителство, с конкретна програма и ясни цели. Тук са на изпитание "Демократична България", защото те са под натиск от техните сегашни партньори от ПП. Те ги тормозят, те ги обвиняват, те ще им сложат клеймо. Политическият им партньор е самовлюбен и късоглед", коментира Йорданов за БНР.

Той отново потвърди, че са готови да се опитат да съставят експертно правителство и да разговарят с всички парламентарни групи. 

"Въпросът е, когато се прави управление, доколко една партия, в случая ГЕРБ, ще ѝ бъде позволено да действа в едно управление партийно и доколко практично. Разговаряйки с всяка една партия, ако няма ярки политически личности за министри, ако се избяга от партийните ръководства да са вътре в едно управление и се подходи с програма – проблем – решение – човек, тогава не виждам какъв е проблемът да работиш с всички партии, които имат желание да направят това. Колкото повече, толкова по-добре – толкова по-голяма легитимност има и толкова по-голям контрол има вътре", обясни Йорданов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR