Пожарът в Свиленградско се разраства заплашително и погълна 8 къщи

Огънят в Средна гора е локализиран

14.07.2024 | 10:41 Редактор: Тодор Петров
Пожарът в Свиленградско се разраства заплашително и погълна 8 къщи

Продължава да се развива пожарът, който гори вече денонощие в землищата на осем села на територията на община Свиленград. Село Мустрак е едно от засегнатите. В съседно село - Равна гора, има изгорели осем къщи, но те са необитаеми. Няма пострадали хора, но се е наложила евакуация на шестима души от домовете им заради опасността от огъня.

Нощта беше много напрегната поради силния вятър, който непрекъснато обръщаше посоката си. Разпали се към селата Михалич и Щит, като въпреки изградените просеки, пламъците прехвърли една от тях.

Поради близостта на фронта – на около 4-5 километра до граничната ни с Турция бразда, има опасност огънят да се прехвърли и към територията на южната ни съседка

Опожарените площи са вече над 73 хил. декара, като 18 хиляди декара от тях са горски фонд, предимно иглолистни гори, а 55 хиляди са селскостопански земи. Има изгорели пчелни кошери, лозови насаждения и други посеви.

Пожарът в Средна гора, който трети ден гасят доброволци, пожарникари, служители на Държавно горско стопанство и военнослужещи, е локализиран, съобщи директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. До момента огънят е обхванал около 15 хил. декара площ, но периметърът е ограничен и разпространението му е спряно, предаде БТА.

Пожарът над хисарското село Михилци е напълно локализиран, има няколко единични огнища в труднодостъпен район, на които са разположени екипи, посочи Димов. Около 60 доброволци са тръгнали днес от село Иван Вазово, а още толкова от Хисаря и Михилци. На място са 11 екипа на пожарната и 45 огнеборци.

Снимка: БГНЕС