fallback

Битката с пожарите в България: Огромни щети и стотици хора на терен

Горските служители оказват съдействие на противопожарните служби

13.07.2024 | 20:46 Автор: Тодор Петров

Горски служители продължават да се борят с огнените стихии в горските територии в шест области на страната наравно с пожарникари и  доброволци в: Кърджали, Хасково, Пловдив, Кюстендил, Враца и Бургас.

Д-р инж. Мирослав Маринов – зам.-министър на земеделието и храните се запозна на място със ситуацията във връзка с продължаващия голям пожар в Средна гора в област Пловдив. Усилията за потушаване на пожара на територията на ДГС-Хисар продължават. Към момента той е почти локализиран. Засега данните са, че засегнатата горска площ е над 2000 дка.

Голям пожар гори в обхвата на дейност на ДГС-Свиленград. В землището на село Студена от силния вятър пожарът се разрасна и разпространи към село Дервишка могила и село Равна гора. Извършена е евакуация на хора от тези две села. Теренът е силно пресечен, пожарът гори върхово и низово, обхванати са иглолистни и широколистни гори, като големи площи иглолистни гори са  изгорели върхово.

На територията на ДЛС-Тополовград е ограничен пожарът в землището на село Срем, от южна страна и е предотвратена опасността за жителите на селото. При село Устрем с верижна машина са направени просеки, които да спрат разпространението на пожара. На терен са и 3 специализирани пожарни автомобила - на Държавни ловно стопанство-Тополовград, Държавно горско стопанство Мъглиж и Стара Загора.

Локализиран е пожарът на територията на ДГС-Ивайловград. Над 50 служители на стопанството и колегите им от ДГС-Свиленград, Маджарово и Хасково участват в неговото потушаване, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Около 2000 дка е засегнал и огънят на територията на ДГС-Елхово. Към момента пожарът е локализиран, но поради високите температури и силния вятър опасността за разпространението му не е отминала.

Пожар е възникнал и в ДГС-Оряхово. Към момента са опожарени 8 дка горски територии. На място са служители на стопанството и РС ПБЗН. В ДЛС-Осогово гори пожар, на площ около 100 дка. Възобновил се е пожарът в землището на село Вършило, ДГС-Бургас. На място са екипи на РБЗН и на стопанството.

Предотвратено е навлизането на огъня в горските територии в землището на село Вировско, ДГС-Враца. Продължава пожарът в Северна Македония в близост до граница с България. Фронтът му е широк. От нашата страна са направени просеки по протежението му. Пожарът постоянно се наблюдава и има дежурни служители от ДГС, пожарната и общината, както и техника, която да се използва при необходимост. 

Към момента в страната има действащи още шест пожара в горски територии. Те са в областите Хасково, Кюстендил и Ямбол. Горските служители по места оказват съдействие на противопожарните служби.

fallback
Още от България
fallback